Skyscraper amsterdam

Herindeling en uitbreiding binnen bestaande enveloppe

Toen Jan en Anita dit moderne grachtenpand kochten, was het van binnen vrij donker en braken verschillende kamers en muren de ruimte. Zij kwamen bij StrandNL met de vraag licht te brengen in de woning en er een mooi, ruim en comfortabel familiehuis van te maken voor hun gezin met vier dochters.

De grootste ingreep, die meteen van buiten zichtbaar is, is het nieuwe verticale raam in de voorgevel. Zo strak mogelijk gedetailleerd, door de kozijnen aan de binnenkant te plaatsen en het glas per verdieping op elkaar te zetten. Door dit raam zijn de ruimtes binnen veel lichter geworden en is er een mooi uitzicht op de gracht gecreëerd.

Je komt binnen op een begane grond met split level; de entree en het toilet op straatniveau en daarna stap je een aantal treden op om op tuinniveau in de ruime leefkeuken te komen. In de achtergevel hebben we een geheel te openen pui laten plaatsen, zodat er een directe verbinding met de tuin is.

Door de trappen vanuit het midden van de woning te verplaatsen naar de zijwand, is er meer ruimte ontstaan voor deze leefkeuken en ook voor de woonkamer op de eerste verdieping. De woonkamer biedt plaats aan twee verschillende zithoeken. In het trappenhuis is een kast geplaatst, die doorloopt over de vijf verdiepingen en werkt als verbindend element over de verschillende verdiepingen.

De tweede en derde verdiepingen hebben elk twee slaapkamers en een badkamer; dit zijn de verdiepingen voor de kinderen. De vierde verdieping is voor Jan en Anita zelf, met een masterbedroom, ruime badkamer, separaat toilet en hoge kantoorruimte. De slaapkamer op deze verdieping is tot stand gekomen door het dakterras dicht te bouwen. Zo zijn er voldoende plekken gecreëerd voor alle gezinsleden.

 

Projectteam

Michel van der Velden

Geertje Stumpel

 

Fotografie

Jan Buteijn