Ruimtelijk wonen in het groen

Ruimtelijke uitbreiding in een groene omgeving

 

Vanuit de stad naar de ruimte in het groen, dat was wat onze opdrachtgever wilde. Ze vielen op deze vrijstaande woning gebouwd in 1961, door de stoere structuur van de woning en het ruimtelijke gevoel in de bosrijke omgeving.

 

De woning was toe aan een totale renovatie en modernisering en moest geschikt worden gemaakt voor hun jonge gezin. De wens was vanuit het huis meer contact met de tuin en een open, transparant en licht geheel. Ook het niveau verschil, wat er in de woning was, mocht verdwijnen om de verbinding met van de ruimtes onderling en met de tuin optimaal te maken. De wens was om de bestaande uitbouw te vergroten om een functionele ruime woonkeuken te kunnen creëren.

 

Om de stoere bestaande villa te benadrukken, hebben we er voor gekozen de uitbouw een eigen karakter te geven, waardoor er een sterk contrast ontstaat tussen deze  twee. Door huit te gebruiken, wordt warmte toegevoegd en krijgen we een knipoog naar de jaren '60. Dit contrast hebben we binnen doorgevoerd, zodat je overal het gevoel van stoer versus warm opmerkt.

 

Bij de nieuwe keuken hebben we in de moderne uitbouw een groot raam geplaatst richting de oprit. Dit raam is in de uitvoering een link naar het bestaande raam aan de voorzijde van de woning bij de woonkamer; met een plantenbak en uitstekende delen. Het plafond van de gehele uitbouw binnen en buiten bestaat uit dezelfde houten latten waardoor alle ruimtes met elkaar verbonden worden. De vloer hebben we hier juist weer stoer gemaakt, van gevlinderd beton. 

Tussen de woonkeuken en de woonkamer is een eigentijdse maar ook tijdloze kamerensuite geplaatst van wengé gebeitst eikenfineer, waarin aan de woonkamerkant stalen deuren schuiven en aan de andere kant de functionele kasten van de keuken zich bevinden.

 

In de woonkamer wilden we ook de complete breedte van de woning ervaren, daarom hebben we een doorbraak gemaakt naar de kamer voorin, die nu als speelkamer dienst doet. In het voorste gedeelte van het huis hebben we gekozen voor strak gestucte wanden tegenover de warme eikenhouten vloer met visgraatpatroon.

 

 

Projectteam

Geertje Stumpel

Jari van Lieshout

 

Fotografie

Jan Buteijn