Royaal Hillegersberg

Renovatie van een bijzondere hoekwoning

Sinds 2011 wonen Andra en Bas in hun woning, een hoekpand in Rotterdam. Een erg fijn huis met mooie ruime tuin, maar de functieverdeling van de woning past niet meer helemaal. Ze hebben StrandNL gevraagd om het huis zo aan te passen, dat alles aan hun eisen en wensen gaat voldoen.

De bestaande uitbouw was constructief niet meer in orde, deze hebben we vervangen en vergroot naar de maximale meters die vergunningvrij gebouwd mochten worden. Hierbij hebben we rekening gehouden met de wens voor veel licht en optimaal contact met de tuin. Wel moesten we een oplossing aanbieden om de zon te weren; vanaf het begin van de middag tot einde avond staat de zon vol op deze achtergevel.

Heel belangrijk voor Andra en Bas is de keuken. Ze hebben vaak vrienden over de vloer en houden van een gezellige plek om te kunnen borrelen en eten. De huidige keuken is hier niet geschikt voor. Ze vinden het een pré als de leefkeuken afgescheiden kan worden van de zitkamer, door middel van een moderne ensuite.

De keuken met grote aangrenzende barzone is het middelpunt van de woning geworden. Met veel openheid naar de tuin en een doorkijkhaard in het midden van de gevel kan hier met vrienden geborreld en gegeten worden. Door de afwerking van de vloer naar buiten door te trekken, voelt de verbinding binnen – buiten optimaal.

Op de plek van de oude keuken is een geborgen lounge gecreëerd, waar met vrienden een goed gesprek gevoerd kan worden. Door de wanden mee te stofferen voelt deze plek warm en knus aan.

De zitkamer is afgesloten met een omgekeerde ensuite; in het midden doorbreekt een functionele kast de ruimtes. Aan de keukenzijde is hier de apparatuur in verwerkt en aan de zijde van de zitkamer is ondiepe kastruimte gemaakt. Aan weerszijden van deze kast hebben we een taatsdeur geplaatst van staal met glas.

Om de zon te weren op zomerse dagen zijn er moderne luiken geplaatst bij de puien, van staal met hout. Als de luiken gesloten zijn, ontstaat er in de keuken een andere sfeer, intiemer, meer privé. Ook buiten geeft de uitbouw door de luiken, gesloten of open, de woning een eigen gezicht.

 

Projectteam

Geertje Stumpel

Jelle Hekstra

 

Fotografie

Jan Buteijn