Oude Dokterswoning in de Meern

Volledige herindeling, inrichting van de begane grond van een woning.

Ze woonden al een tijdje in de voormalige dokterswoning met praktijkruimte maar er was nog nooit echt een moment geweest waarop ze het huis grondig hebben aangepakt. Dat moment was gekomen en wij werden gebeld of we een nieuwe keuken wilden maken.

De keuken was de plek in het huis waar iedereen binnenkwam maar ook bleef hangen. Het was een donkere gesloten ruimte met een klein raam, boven de spoelbak in het aanrecht en de achterdeur naar de tuin. In het midden een dominante vierkante tafel en een verouderde keuken langs twee wanden. De rest van het huis was ingericht als woonkamers voor en achter, de voorkamer werd maar incidenteel gebruikt en de achterkamer, de voormalige praktijk, fungeerde meer als opslag. Vanuit het schetsontwerp hebben we besloten om toch wat extremer te gaan verbouwen maar dan in twee fases. Als eerste de keuken met de achterzijde van het huis en als tweede de woon-/eetkamer aan de voorzijde.

Belangrijk gegeven, is het binnenkomen vanuit de tuin en van gasten via de poort. Hiervoor hebben we een met glas afgescheiden hal gemaakt die onderdeel is van de keuken. De deuren naar de keuken kunnen volledig weggeschoven worden en het eiland steekt door de wand heen in de hal. Hiermee hebben we de verbinding gelegd. De muur tussen de oorspronkelijke keuken en de niet gebruikte woonkamer aan de achterzijde hebben we weggehaald en daarmee ruimte gecreëerd voor een groot kookeiland en konden we de kastenwand de hoek omzetten. Deze kastenwand legt de verbinding met het rest van het huis en geeft ook toegang tot de kelder. De rest van de ruimte hebben we ingedeeld als tweede zit- en eetkamer aan de tuin.

Om het contact met de tuin te versterken zijn er drie verticale ramen en een nieuwe pui in de zijgevel geplaatst in symmetrie met de bestaande pui aan de voorzijde.

De tweede fase was het aanpakken van de woonkamer aan de voorzijde. Daar hebben we de relatie met de entreehal afgemaakt met een akoestische latten wand en is er een blauwstalen openhaard partij geplaatst. De gehele ruimte heeft na deze ingrepen een nieuwe afwerking gekregen.

 

Projectteam

Michel van der Velden

Jelle Hekstra

 

Fotografie

Jan Buteijn