Lex & Connie - renovatie duurzame en luxe stadsbungalow -

Transformatie van een klassieke bungalow naar een open huis vol licht

 

Als een blok vielen ze in 2014 voor een gedateerd jarenzestigbungalow aan de rand van Utrecht. Er was in jaren niets aan de bungalow gedaan en de nieuwe bewoners wilden graag energieneutraal verbouwen. Om die reden werden de muren en het dak geïsoleerd, en er werden zonnepanelen en een warmtepomp geplaatst. Daarmee is het huis niet alleen levensloopbestendig gemaakt, maar ook klimaatbewust. Verder had het huis een heldere plattegrond, en potentie om er een mooi ruimtelijk huis van te maken.

 

Zowel Lex als Connie hadden eerder huizen verbouwd in samenwerking met StrandNL en ook duidelijk wensen: een fijn huis dat beiden veel te bieden had, met een grote keuken, twee werkkamers en ruimte voor gasten. Daarnaast hebben ze allebei een uitgesproken smaak: hij houdt van strak en zakelijk, zij van kleurrijk en van kunst. StrandNL besloot de bestaande structuur van het huis zoveel mogelijk intact te houden. Alleen de voordeur werd verplaatst van een hoek in de zijgevel naar de voorkant. Binnen moesten wel alle muren wijken, maar die maakten plaats voor iets beters. Er werd gekozen voor modulewanden die extra functies herbergen. Zo vormt een van de modules aan een zijde een kast en een open haard en aan de andere kant de gastenslaapkamer. Dit is maatwerk en dat geeft rust. Zo smelten interieur en architectuur samen.

 

De tuin -diagonaal op het zuiden- maakt dat de bewoners het groen rond de bungalow optimaal ervaren. Het ontwerp, gemaakt in samenwerking met tuinarchitect Erik Funneman, is los en landschappelijk, en elk seizoen anders – vol tulpen in de lente, hogere bloeiers in de zomer tot mooie grassen en groenblijvers in de winter. Dankzij de zichtlijnen is er zo continu contact tussen binnen en buiten. Overal kunnen deuren open, en de houten panelen in de gevel klappen bij mooi weer als deuren open naar de tuin. Binnen is de sfeer modern, warm en kleurrijk. Zo kregen de kasten in de woonkamer een bekleding van wengéhout en de nissen en deuren een okergouden tint. Die kleur verloopt naar een steeds lichtere variant van zithoek naar keuken en tot slot de slaap- en badkamers. De gietvloer is lichter grijs in de hal en gangen en juist donkerder in de kamers, om zo een scheiding in sfeer aan te geven. Rust en eenheid zijn belangrijke uitgangspunten.

 

De bewoners zijn dolgelukkig met hun huis in het groen, waarin geen vierkante meter is verspild en waar ze kunnen baden in hotelluxe.

 

projectteam

Mark Mutsaers

Jelle Hekstra

Erik Funneman (tuinarchitect)

 

fotos

Jansje Klazinga (fotografie)

Rob Jansen (productie en fotostyling)

 

 

de recensie van Connie & Lex