Volledige herindeling, inrichting en uitbreiding van een benedenwoning

Onze opdrachtgevers woonden al meerdere jaren in hun begane grond woning in Amsterdam. Nu de kinderen groter worden en het thuiswerken meer aandacht krijgt zijn ze op zoek gegaan naar een manier om meer ruimte en functionaliteit in hun woning te krijgen. Eerst via een zoektocht naar een ander huis, maar na een lange tijd toch besloten te blijven en te verbouwen.

Van binnen is het niet heel groot met wel drie slaapkamers een badkamer en een centrale hal waar vanuit je de leefruimte in komt. Een maximaal toegestane uitbouw is dan ook al snel een forse toename van het oppervlak.

Het bijzondere aan het huis is dat het een redelijk grote tuin heeft, maar dat deze een schuin afgesneden erfgrens heeft met meerdere buren die op de kopse kant van het blok wonen. Hierdoor is recht uitbouwen een no go, maar de vraag is wat doen we dan.

In eerste instantie wilden we toch kijken of over de gehele breedte konden aanbouwen tussen de erfgrenzen maar dat bleek al snel twee nadelen te hebben. De daglicht toetreding in de slaapkamers en we zouden twee buren volledig inpakken met een hoge muur. Daardoor hebben we besloten de schuine lijn van de erfgrens op te schuiven naar het gedeelte vanaf de keuken waardoor er een volledige glazen hoek als uitbouw gerealiseerd kon worden.

Na een goede schetssessie hebben we een plan kunnen realiseren waar we in de voorkamer, een gecombineerde woonkamer voor de avonden en het weekeinde en een thuiswerkplek hebben kunnen realiseren. De uitbouw aan de achterzijde kan volledig open en brengt zo, naast meer ruimte voor de keuken en de eetkamer, het terras en de tuin naar binnen.

Middels maatwerk kasten en nieuwe afwerkingen van de vloeren, wanden en gevels hebben we het geheel met elkaar verbonden. De slaapkamers en de badkamer zijn ongewijzigd gebleven.

 

Projectteam

Michel van der Velden

Jelle Hekstra

 

Fotografie

Jan Buteijn