Groots in de stad

Karakteristiek herenhuis

 

Dit herenhuis uit 1922 was toe aan een complete renovatie toen Sabine het kocht. Het pand was onderverdeeld in drie appartementen, waarin de karakteristieke details als hoge plafonds en deuren en kozijnen met sierlijsten nog zichtbaar waren.

Sabine vroeg StrandNL om haar te begeleiden in het realiseren van een eigen thuis, waarin modern en klassiek gecombineerd zouden worden.

 

Allereerst hebben we de voorgevel teruggebracht naar het origineel. Daarnaast is er vanuit de voortuin een toegang gecreëerd naar het souterrain.

Om meer licht en ruimte te krijgen is de achterzijde uitgebreid met slanke stalen puien, die doorlopen vanuit het dak, van plafond tot vloer. Door deze vergroting van de ruimte is er een woonkeuken gerealiseerd met ruimte voor een grote eettafel richting de tuin en een lounge rondom de haard. Vanuit de woonkamer stap je naar buiten het terras op, waarna je afdaalt naar de tuin. Vanuit de tuin is het mogelijk naar het souterrain te gaan, met open trappen wordt het niveauverschil overbrugd.

 

Sabine was niet bang om kleur te gebruiken om de woning karakter en sfeer te geven. Wij konden ons helemaal vinden in haar wens om de sierplafonds licht te houden waardoor deze optimaal zichtbaar zijn en benadrukt worden. Zij sloot zich aan bij ons kleurvoorstel, geïnspireerd op het glas-in-lood in de en suitedeuren.

De smalle entree hebben we optisch verruimd door ook daar slanke stalen puien te gebruiken richting de woonkeuken.

 

Via het sfeervolle trappenhuis kom je op de eerste verdieping, waar zich twee slaapkamers met kleedkasten en een badkamer bevinden. De badkamer hebben we tussen de slaapkamers in geplaatst. Om de sierplafonds in de slaapkamers niet te onderbreken, hebben we nissen gemaakt waar het bad en de wastafels in gecreëerd zijn. Je doucht in het daglicht of onder de sterren, doordat deze ruimte twee verdiepingen beslaat met erboven een lichtstraat.

 

De trap naar de tweede verdieping wordt ook verlicht door een lichtstraat erboven. Op deze verdieping vind je de logeerkamer, het kantoor, nog een badkamer en de wasruimte. Door met een grafisch patroon in een felle kleur te spelen, krijgt ook deze verdieping zijn eigen karakter. In de badkamer heb je profijt van de lichtstraat van de douche op de eerste verdieping, doordat we hier een matglazen afscheiding hebben geplaatst.

 

Projectteam

Geertje Stumpel

Jari van Lieshout

 

Fotografie

Jan Buteijn