Gerda & Michel - renovatie en verbouwing pastorie -

Complete verbouwing en renovatie van een oude statige pastorie naar warm gezinshuis

 

De oorspronkelijke pastoriewoning met een oppervlakte van maar liefst 650 vierkante meter deed de laatste jaren dienst als notaris- en advocatenkantoor. Nadat het prachtig gelegen pand met een statige uitstraling in de verkoop kwam, sloegen de huidige bewoners snel toe en stelden het veelzijdig opererende architectenbureau StrandNL de vraag of zij het grote kantoorpand konden transformeren tot een gezellig, functioneel, warm leefhuis. StrandNL zag de potentie van het pand en wist dat met een paar ingrepen het zakelijke karakter van het interieur zou verdwijnen.

 

Met een pand van een dergelijke grootte zorgt de architect ervoor dat de leefruimtes die worden gecreëerd een eigen functie hebben. De ruimtes worden door kleur- of materiaalgebruik met elkaar in verbinding gebracht maar wel zodanig dat elke ruimte een eigen identiteit kent. Waar de plattegrond op de begane grond vrijwel intact blijft – net als de indrukwekkende trappartij in de ruime hal – worden op de eerste verdieping enkele wanden gesloopt om zo tot een goede en voor het gezin met uitwonende (klein)kinderen passende indeling te komen.

 

Voor de heer en vrouw des huizes creëerden we een eigen domein met de uitstraling en functionaliteit van een hotelkamer. Het slaapvertrek sluit aan op de badkamer en de kleedruimte. Samen vormen ze een prachtig totaalplaatje. Voor de kinderen en hun kroost realiseerden we eveneens ruime slaap- en badkamers, zodat ze een eigen plekje in de woning hebben als ze komen logeren.

 

Op de begane grond wordt aan de voorzijde onder meer een kantoorwerkruimte en een woonkamer gesitueerd. Om de grandeur van het oude pand te benadrukken koos ons architectenbureau in dit gedeelte van de woning voor een fraaie houten visgraatvloer en werden enkele oude haardpartijen gerestaureerd. Waar de voorzijde een redelijk gesloten karakter kent, speelt het daglicht aan de tuinzijde van de woning een grotere rol van betekenis. Zo zorgen de diverse stalen deuren die tot aan de grond lopen voor veel lichtinval in de woning. Opvallend detail is dat de ranke profielen niet in de standaardkleur zwart zijn uitgevoerd, maar in een donkerbruine kleur. Dit op verzoek van de zeer betrokken en meedenkende vrouw des huizes.

 

Maar de grootste connectie met buiten voel je natuurlijk in de prachtige serre, waarin de bewoners eten, genieten van een drankje en van het heerlijke uitzicht op de onder architectuur aangelegde tuin. Samen met de riante leefkeuken is dit het hart van het huis geworden. Door de toegevoegde leefruimte ook voor een deel aan de zijkant van de woning te realiseren, voegden we niet alleen een fraaie zichtlijn, maar creëerden we ook een prettige leeshoek. De haardpartij maakt de gezellige setting af.

 

Het kleur- en materiaalgebruik zorgt voor een stijlvolle, tijdloze en serene uitstraling op de begane grond. Waar de voorste ruimtes zijn voorzien van een houten vloer, koos StrandNL aan de achterzijde voor een fraaie gietvloer. Praktisch voor de eetkamer en keuken en daarnaast fijn in contrast met het toegepaste hout en baksteen. Een uitgekiend verlichtingsplan maakt de sfeer compleet. Samen met de bewoners doorliepen we een intensief en prettig proces. We zijn beiden bijzonder blij met het eindresultaat. Feit dat ze er met veel plezier wonen, ze zich er thuis voelen en de woning, zoals gewenst, als gezellig ervaren, is prachtig. Dat is en blijft het mooiste compliment dat je als architectenbureau kunt krijgen.

 

projectteam

Jelle Hekstra

Mark Mutsaers

Strand West

 

fotograaf

Emma Beugelink

 

de recensie van Gerda & Michel